1 martie, mărțișor pentru o colegă

O compunere despre primăvară, despre 1 martie, o zi specială în care un băiat îi oferă colegei lui un mărțișor. Compunerea este o ficțiune, orice asemănare cu realitatea sau cu personaje reale este pur întâmpătoare.

Mărțișor de primăvară
Pentru mine, prima zi a anotimpului de primăvară a început cu mari emoții. Încă de la primele ore ale dimineții, singura mea grijă a fost să caut un mărțișor pentru colega mea de clasă, Maria. Taraba din colțul străzii era plină ochi de mărțișoare. Mari și mici, frumoase și foarte frumoase, gingașele mărțișoare stăteau aranjate ca la o expoziție. Razele soarelui se jucau în luciul cu care erau poleite, astfel că micile obiecte decorative arătau precum niște bijuterii veritabile. Le-am privit de mai multe ori și am încercat să le găsesc cusururi, pentru a-mi fi mai ușor să mă decid. Dar în zadar, toate îmi plăceau și cu cât le priveam mai mult, mărțisoarele îmi păreau tot mai prețioase și mai potrivite. Am apelat și la comerciantul care le vindea, i-am cerut un sfat. Dar acesta, ca un vânzător priceput, mi le-a lăudat pe toate și mi le-a descris în metafore care mai mult m-au încurcat decât ajutat. În cele din urmă am zăbovit asupra două mici mărțisoare, care simbolizau un ghiocel și o inimioară. Primul, argintiu, asemănător unui clopoțel, semăna cu Maria. Mic și frumușel i se potrivea de minune colegei mele. Al doilea mărțișor, o inimioară roșie, era din catifea și avea inscripționat mesajul "Primăvara e frumoasă ca tine". Mi-a plăcut foarte mult mesajul și în plus era și adevărat. Colega mea, Maria, este cea mai frumoasa fată din clasă, poate chiar din școală, iar chipul ei este senin ca o zi de primăvară. Ajuns în acest punct cu gândurile am realizat că cel mai potrivit mărțișor, care i se potrivește Mariei este inimioara roșie. L-am cumpărăt și m-am îndreptat spre școală, mândru și sigur pe mine.

Am zărit-o pe Maria în curtea școlii. Era singură și căzută pe gânduri, de parcă aștepta pe cineva. M-am apropiat de ea. De cum m-a zărit s-a luminat toată la fața și a roșit ușor. I-am întins mărțisorul în timp ce-i adresam cuvintele la care m-am gândit tot drumul până la școală: "Maria, așa cum primăvara este anotimpul meu preferat și tu ești colega mea preferată. Te rog, primește acest mărțișor, este la fel de frumos ca tine." După ce am rostit cuvintele m-am simțit puțin ridicol, dar Maria m-a scos din încurcătură: "Mihai, de când te cunosc ai știut să mă surprinzi. Îți mulțumesc! Voi purta acest mărțișor. Ajută-mă să-l prind la rever." Și asta nu a fost tot. În semn de mulțumire m-a sărutat pe obraz. Ultimul ei gest m-a luat pe nepregătite. Am simțit cum mi se taie picioarele. "Așa trebuie să fie primăvara, plină de emoție și simțire" mi-am zis și m-am îndreptat spre sala de clasă năucit de intensitatea primei zile de primăvară.

Scrisoare către mama de 8 martie

Compunere - o scrisoare pentru mama cu ocazia zilei de 8 martie, Ziua Femeii.

Dragă mamă,

Cu ocazia zilei de 8 martie - Ziua Femeii, dar şi a mamei, doresc să-ţi împărtăşesc dragostea şi recunoştinţa pe care ţi-o port. Chiar dacă uneori te mai necăjesc şi nu te ascult, să ştii că nu o fac cu bună ştiinţă. Iar după ce fac câte-o boacănă îmi pare rău pentru supărarea pe care ţi-am pricinuit-o. Acesta e şi motivul pentru care nu pot să-ţi ascund nimic şi îţi mărturisesc imediat ce am greşit.

Încă de mic copil, ai avut grijă de mine, m-ai protejat şi mai înconjurat cu iubire. Îmi aduc aminte şi acum câte nopţi nu ai dormit, deoarece ai vegheat la căpătâiul meu, eu fiind bolnav. În alte dăţi când m-au supărat alţi copii, m-ai încurajat şi mi-ai insuflat curaj. Pentru asta, mamă, îţi voi fi pentru toată viaţa mea recunoscător.

Şi acum, ca elev, îmi dai în fiecare zi o mână de ajutor la lecţii. Ştiu că de multe ori eşti obosită, când vii de la serviciu, dar niciodată nu mi-ai spus că nu ai timp pentru mine. Întotodeauna te-ai sacrificat pentru mine şi pentru asta mamă te voi respecta mereu.

Pentru viitor, dragă mamă, îţi urez să ai parte de bucurii multe, sănătate, mult noroc şi spor în tot ce întreprinzi. Mai sper mama mea să ai parte de linişte şi zile senine. Eu mă voi strădui să-ţi fac cât mai puţine greutăţi.

Draga mea mamă eu cred că eşti cea mai bună mamă din lume. Şi cea mai frumoasă! Cred că orice copil şi-ar dori să aibă aşa o mamă.

Te sărut şi te îmbrăţişez,
Sebastian

Compunere cu titul Ghiocei pentru mama

O scurtă compunere despre un copil care îi oferă mamei un buchet de ghiocei, ca simbol al primăverii.

Un buchet de ghiocei pentru mama
Pe drumul meu spre casă am zărit o bătrână care stătea la colţ de stradă cu nişte flori albe în mână. De cum m-a zărit, femeie mi-a întins cu o mână tremurândă un bucheţel de flori. După ce am ajuns în dreptul ei, am zărit florile mici şi gingaşe pe care mi le întindea. Erau cei mai frumoşi ghiocei pe care-i văzusem vreodată. Petalele mari şi albe încă aveau roua dimineţilor pe ele. Stropi de apă se prelingeau precum nişte lacrimi de pe tulpiniţele firave, verzi. Reflexele sidefii ale florilor făceau din aceste plăntuţe un bucheţel de mărgăritare. Micul mănunchi de clopoţei albi stătea tăcut în mâna băbuţei şi aştepta să fie cumpărat de cineva care iubeşte primăvara. Aceste flori există pentru a încânta sufletele oamenilor care înţeleg primăvara. Nu am stat pe gânduri, am scos banii din buzunar şi am cumpărat bucheţelul frumos, zicându-mi în gând: aceştia sunt ghiocei pentru mama.

Mândru de achiziţia mea, m-am îndreptat spre casă. De cum m-a văzut mama cu florile plăpânde în mână mi-a zâmbit cu căldură şi m-a îmbrăţişt. Cu un gest reflex, a luat florile întinse de mine, le-a dus la nas şi le-a mirosit, după care a adugat încântată: floricele acestea miros a primăvară. Acum simt şi eu că a venit primăvara, a adăugat visătoare mama.

Compunere: 1 martie - începe spectacolul primăverii

Compunere despre 1 martie şi despre spectacolul primăverii.

Peisaj vesel de primăvară 
1 martie este o zi de doliu pentru iarnă, dar o zi de bucurie pentru primăvară şi veselie pentru oameni. Dacă nu ar exista zile şi luni, minute şi clipe, ci doar anotimpuri, acum ar începe anul şi odată cu el spectacolul primăverii. Anunţul de început îl dă soarele, care începe să luminează, ca un far călăuzitor, şi să indice o direcţie anotimpurilor. Natura, sfinţită de razele divine ale soarelui, cântă melodii dulci într-un cor verde. Un cor la care cântă, pe mai multe voci şi după mai multe partituri, păsărele mari şi mici, flori gingaşe cu miros ameţitor, copaci proaspăt înmuguriţi şi animale răguşite de somnul iernatic. Spectatori înnebuniţi de reprezentaţia primăverii sunt oamenii, recent ieşiţi din ascunzătorile în care s-au ascuns de iarnă. Aceştia aplaudă la nesfărşit trilurile maiestuase ale păsărilor, vocea domoală a vântului şi susurul de cristal al apei de izvor.

Nevinovaţi precum nişte prunci tocmai născuţi, ghioceii micuţi respiră pentru prima oară aerul proaspăt al primăverii. Chiar dacă nu au învăţat să vorbească, îşi cheamă cu sclipiri de argint tovaraşii de joacă: firişoarele diafane de iarbă, toporaşii şi mugurii pomilor. În armonie cu înflăcărarea verde de pe pământ, purtaţi de valuri domoale de vânt, dănţuiesc spre înalturi fluturi multicolori. Îi însoţesc în ascensiunea spre văzduhul curat păsărele vesele şi agitate. Ca într-o sincronizare perfectă, toate personajele naturii încep să vieţuiască şi să mişune pe scena vie, în care se desfăşoară specatcolulul primăverii.